Podujatia a aktuality

Podpora pre registrované partnerstvá po útoku v Bratislave narástla, o svoju bezpečnosť sa viac obávajú mladí.

Šestnásta vlna výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ prebehla v období 4.11. až 12.11.2022. Obdobie zberu dát bolo tesne po spojených voľbách do VÚC a komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnili 29. októbra. V tomto období v spoločnosti ešte stále rezonoval teroristický útok spáchaný 12. októbra na návštevníkov baru na Zámockej ulici v Bratislave, v ktorom sa stretávajú LGBTI+ ľudia. Na Slovensku sa tiež riešila kríza v zdravotníctve zdôraznená výpoveďami nemocničných lekárov a významnou témou bola aj inflácia, ktorá sa medziročne v októbri priblížila k 15 %. Pokračovala vojna na Ukrajine, kde sa ukrajinskej armáde v septembri podarilo oslobodiť územia v charkovskej oblasti a očakávalo sa skoré oslobodenie mesta Cherson odkiaľ sa sťahovali ruské jednotky.

Podpora pre registrované partnerstvá po útoku v Bratislave narástla

V prieskume Ako sa máte, Slovensko 12,3 % respondentov odpovedalo, že po teroristickom útoku na Zámockej zmenili svoj pohľad na registrované partnerstvá tak, že kým pred útokom neboli za ich uzákonenie, po útoku zmenili názor a už súhlasia s ich zavedením. Celkovo zavedenie registrovaných partnerstiev na Slovensku podporuje 40,3 % respondentov, naopak 39, 2% ich zavedenie nepodporuje. Asi 20 % respondentov na otázku o podpore pre registrované partnerstvá nevedelo odpovedať.

Za zavedenie registrovaných partnerstiev sú častejšie ľudia pracujúci v odborných a technických pozíciách vyžadujúcich vyššiu kvalifikáciu a ľudia žijúci vo veľkých mestách. Naopak, ich zavedenie výrazne menej podporujú muži a voliči SMERU-SD. Proti zavedeniu registrovaných partnerstiev sú tiež častejšie nezaočkovaní respondenti a nábožensky založení ľudia. Zaujímavé je, že nie je rozdiel v podpore pre registrované partnerstvá v závislosti od veku respondentov.

Veľké obavy o seba a o svojich najbližších v súvislosti s vraždou dvoch návštevníkov baru, v ktorom sa stretávajú LGBTI+ ľudia deklaruje len 10,1 % respondentov, naopak žiadne obavy deklaruje 60,5 % odpovedajúcich. Veľké a mierne obavy po útoku deklarujú výrazne častejšie mladší respondenti.

Ľudia na Slovensku vidia ako príčinu útoku netolerantnú atmosféru

Polovica respondentov (50,6 %) považuje útok na návštevníkov baru na Zámockej ulici ako výsledok celkovo netolerantnej atmosféry na Slovensku. Zároveň títo respondenti majú v súvislosti s útokom väčšie obavy o seba a svojich blízkych. Naopak, 28,3 % opýtaných si nemyslí, že útok bol dôsledkom netolerantnej atmosféry. Táto časť respondentov považuje za viac dôveryhodné, to čo im o politike a svete povedia ich známi alebo rodina ako to, čo sa dozvedia z televízie, rozhlasu či z novín. Ide tiež najmä o voličov strán Republika, SMER-SD, Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko, SNS a KDH.

Verejnosť je naklonená prísnejšej regulácii strelných zbraní a sprísneniu zodpovednosti ich držiteľov

Až 83,1 % respondentov súhlasí rozhodne (54,8 %) alebo skôr (28,3 %) so sprísnením regulácie držania strelných zbraní. Menej často so sprísnením súhlasia muži a respondenti nezaočkovaní proti COVID-19, naopak častejšie súhlasia starší respondenti, respondenti, ktorí sú za uzákonenie registrovaných partnerstiev a respondenti, ktorí majú po útoku obavy o seba a o svojich najbližších. Prívrženci sprísnenia regulácie držania strelných zbraní prevažujú medzi voličmi všetkých politických strán na Slovensku.

Dve tretiny respondentov (66,5 %) súhlasia s tým, aby držitelia zbraní boli zodpovední aj za trestné činy spáchané ich zbraňou. Súhlas s takýmto sprísnením zákona vyjadrili respondenti naprieč politickým spektrom.

Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.

Zoznam priložených súborov:
TS_ASMS_vnimanie_utokov_na_Zamockej.pdf ]