Podujatia a aktuality

Ľudia a spoločnosť v čase pandémie / People and Society in Times of the Pandemic

Sociologický ústav SAV a Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV usporiadajú multidisciplinárnu on-line konferenciu venovanú všetkým aspektom dopadov pandémie ochorenia Covid-19 na spoločnosť a jednotlivca.

Celosvetová pandémia a s ňou spojené epidemiologické opatrenia sú bezprecedentným okamihom, ktorý zásadne zasahuje nielen do každodenného života jednotlivcov, ale i do vývoja jednotlivých oblastí spoločenského života a základných spoločenských štruktúr. V takýchto chvíľach narastá význam spoločenských a humanitných vied, ktoré môžu svojou analýzou poskytnúť dôležité odpovede na aktuálne problémy. Súčasná kríza je pre vedu obrovskou výzvou, ale i príležitosťou pre ďalší rozvoj.

Ambíciou konferencie bude sprostredkovanie vedeckých poznatkov súvisiacich s epidémiou nielen užšej vedeckej komunite, ale i širšej slovenskej verejnosti. Príspevky by mali byť zamerané na aktuálne poznanie analyzujúce dopad pandémie na spoločnosť a jednotlivca. Ďalšou dôležitou dimenziou konferencie bude analýza historických analógií a skúseností s podobnými situáciami. Prioritným zámerom konferencie je predstaviť empirické poznatky, ktoré sa týkajú slovenských reálií, ale konferencia je otvorená i pre zahraničné analýzy a teoretické príspevky.

Vítané sú príspevky z rozličných oblastí spoločenských a humanitných vied, predovšetkým zo sociológie, psychológie, etnológie, sociálnej antropológie, histórie, ekonómie, politológie, pedagogiky, právnej vedy ako i ďalších vedných disciplín.

Príspevky na konferencii môžu byť prednesené v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Názov príspevku a abstrakt (v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku) v rozsahu maximálne 1000 znakov (aj s medzerami, bez zoznamu literatúry), kontaktné údaje a pracovisko posielajte do 6. apríla 2021 na adresu xenia-daniela.poslon@savba.sk.

Program konferencie nájdete v prílohe.

Termín konferencie: 20. apríl 2021

Dĺžka príspevku: 15 minút, možnosť prezentovať zdieľaním vlastnej obrazovky (prezentácie v programoch Power Point, Word, Adobe Reader a pod.).

Z konferencie je dostupný video záznam a bude publikovaný zborník abstraktov.

Programový výbor konferencie: Miloslav Bahna, Barbara Lášticová, Robert Klobucký
Organizačný výbor konferencie: Marianna Mrva, Xenia Daniela Poslon

Video záznam z konferencie.

Zoznam priložených súborov:
Call_for_Papers_-_Ludia_a_spolocnost_v_case_pandemie_(SK).pdf ]
Call_for_Papers_-_People_and_Society_in_Times_of_the_Pandemic_(EN).pdf ]
People and Society in Times of the Pandemic - Book of Abstracts.pdf ]
Program_People_and_Society_in_Times_of_the_Pandemic.pdf ]