Podujatia a aktuality

Obavy z epidémie sú najslabšie za posledný rok. Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou stagnuje na veľmi nízkej úrovni.

Projekt „Ako sa máte, Slovensko?“ dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci 2020. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Doteraz sme zrealizovali rozsiahle zisťovania šesťkrát v roku 2020 a štyrikrát v roku 2021.

Desiata vlna výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ prebehla v období 15.7. až 20.7.2021. V tomto období bola na Slovensku priaznivá epidemiologická situácia a naďalej klesali počty hospitalizovaných. Očkovanie bolo otvorené pre všetkých nad 12 rokov a počet čakajúcich na vakcínu v čakárni klesal. Viaceré očkovacie centrá začali očkovať bez registrácie.

Pocit ohrozenia epidémiou koronavírusu je najnižší od mája 2020

Pocit ohrozenia epidémiou koronavírusu od svojho vrcholu na začiatku roku 2021 naďalej klesal a v súčasnosti je na najnižšej úrovni od mája 2020. Epidémiou koronavírusu sa dlhodobo cítia byť menej ohrození respondenti, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať. Menej ohrození sa cítia byť aj respondenti so základným vzdelaním a muži.

Respondenti, ktorí sa cítia byť menej ohrození epidémiou koronavírusu tiež výrazne menej obmedzujú kontakty s ľuďmi mimo ich domácnosti a zároveň výrazne menej dodržiavajú aktuálne platné opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou stagnuje na veľmi nízkej úrovni

Po jesennom výraznom poklese dôvery vo vládu v súvislosti s koronakrízou klesla dôvera vo vládu na doteraz najnižšiu úroveň v marci 2021. Po odstúpení premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a nástupe novej vlády premiéra Eduarda Hegera dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou veľmi mierne stúpla (z marcových 14,2 % na májových 17,2 %). Trend rastúcej dôvery vo vládu sa v najnovšom výskume nepotvrdil a dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou stagnuje na úrovni 16,7 %. Oproti máju tiež mierne poklesla dôvera v zdravotníctvo (z 50,1 % na 42,7 %) a vo vedecké inštitúcie na Slovensku (zo 46,6 % na 43,4 %).

Dôvera vo vládu naďalej veľmi výrazne súvisí s ochotou dať sa zaočkovať. Až 24,6 % už zaočkovaných respondentov a 26,1 % tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať vláde v súvislosti s koronakrízou dôveruje, pričom medzi tými, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, vláde dôveruje iba 5,9 % respondentov. Podobné je to i so zdravotníctvom (dôveruje mu 57 % už zaočkovaných, ale iba 25,6 % tých, ktorí sa nechcú zaočkovať) a tiež s dôverou vo vedecké inštitúcie na Slovensku v súvislosti s koronakrízou (dôveruje im 63,2 % už zaočkovaných a iba 20,8 % tých, ktorí sa nechcú zaočkovať).

Pre každého piateho respondenta je dôležitý postoj politikov k očkovaniu

Približne pätina (19,3 %) respondentov uvádza, že je pre nich dôležitý postoj k očkovaniu u politikov, ktorí sú im blízki. Pre 39,8 % respondentov postoj ich obľúbených politikov k očkovaniu nie je dôležitý a 40,9 % respondentov nemá žiadnych politikov, ktorí sú im blízki. Spomedzi tých respondentov, ktorí sa plánujú dať zaočkovať je postoj im blízkych politikov k očkovaniu dôležitý až pre 37,4 %.

Viac v priloženej tlačovej správe.

Zoznam priložených súborov:
TS_ASMS_Aug2021_obavy_dovera_fin.pdf ]