News and events

Ochota dať sa zaočkovať proti koronavírusu mierne narástla

Projekt „Ako sa máte, Slovensko?“ dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci tohto roku. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Doteraz sa zrealizovali rozsiahle zisťovania v marci, apríli, máji, septembri a na prelome októbra a novembra.

Ochota dať sa zaočkovať mierne narástla

Na otázku „Ak by dnes bola dostupná vakcína na nový koronavírus schválená Európskou úniou, dali by ste sa zaočkovať?“ odpovedalo na prelome októbra a novembra kladne 26,8 % respondentov, zaočkovať by sa nenechalo 44,3 % respondentov a 28,9 % respondentov na otázku nevedelo odpovedať. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami je ochota dať sa zaočkovať od apríla najvyššia.

V Bratislave mierne prevažuje ochota nad neochotou

Ochota dať sa zaočkovať súvisí s pocitom ohrozenia epidémiou koronavírusu, respondenti, ktorí sa cítia byť ohrození by sa dali zaočkovať častejšie. O niečo viac sú ochotní najmladší respondenti vo veku 18 – 29 rokov (33,9 %) a tiež o niečo viac by sa dali zaočkovať respondenti z Bratislavského a Prešovského kraja. V Bratislave deklarovalo ochotu viac respondentov (38,1%) ako tých, ktorí očkovanie odmietajú (36,4%).

Postoj k očkovaniu tiež výrazne súvisí s politickými preferenciami. Najväčšiu ochotu dať sa zaočkovať deklarujú respondenti, ktorí by vo voľbách volili stranu Za ľudí (52,6 %), koalíciu PS-Spolu (51 %), a OĽANO (46 %). Menšiu ochotu deklarujú voliči SaS (35,6 %), Hlas-SD (24,5 %), Sme rodina (23,5 %) a Smer – SD (16,9 %). Najnižšiu ochotu deklarujú voliči strany Kotlebovci ĽS NS (6,2 %). Oproti septembru sa najviac zvýšil priaznivý postoj k očkovaniu medzi voličmi OĽANO a naopak najviac klesol medzi voličmi SaS a Kotlebovci ĽS NS.

"Malý nárast ochoty dať sa zaočkovať proti koronavírusu najpravdepodobnejšie súvisí s rastúcim pocitom ohrozenia epidémiou koronavírusu. Na rozdiel od niektorých zahraničných výskumov však na Slovensku neprevláda pozitívny postoj medzi najstaršími, ale naopak, najmladšími respondenti," hovorí Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

Viac v príloženej tlačovej správe.

Zoznam priložených súborov:
ASMS_november_ockovanie.pdf ]